Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Γκάφα ολκής ! - Υπάρχει Μακεδονική κοινωνία στα Εσώβαλτα;

Λεύκωμα με την στήριξη Ελληνικών φορέων ανακαλύπτει ΄΄Μακεδονική Κοινωνία΄΄  στα Εσώβαλτα !



Γράφει ο Λύσανδρος Αμιτζόγλου, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Πολιτεία 

Μία εθνικά επικίνδυνη γκάφα (;;;) ανακάλυψε και σας την παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα μας, με εθνικές προεκτάσεις για το εθνικά ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία 22 χρόνια την πατρίδα μας, το Σκοπιανό! Σε έντυπο λεύκωμα με τίτλο ΄΄ Η ζωή στα Εσώβαλτα΄΄ που κυκλοφόρησε φέτος, με αφορμή το ετήσιο πανηγύρι των Εσωβάλτων που γίνεται κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο συγγραφέας του κάνει αναφορά για ύπαρξη στο χωριό ΄΄ Μακεδονικής Κοινωνίας΄΄ !




     Πιο συγκεκριμένα για να σας παρουσιάσουμε χρονολογικά τα γεγονότα, πρέπει να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια του προγράμματος leader που εκπονεί η Αναπτυξιακή Πέλλας για ορισμένα χωριά του νομού Πέλλας, ένα εκ των οποίων είναι και τα Εσώβλτα, έχει εγκριθεί από το Ιούλιο του 2012 πρόταση με τίτλο:
΄΄ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ Δ.Δ ΕΣΩΒΑΛΤΩΝ ΚΑΙ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ΄΄ που υλοποιεί η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Μ.Κ.Ε. με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ  και δημόσια δαπάνη 22.500 ευρώ.

   Πρόκειται για μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που ασχολείται με μελέτες και κατάθεση προτάσεων ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Την περασμένη Κυριακή λοιπόν ανήμερα του Αγίου Πνεύματος και στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Εσώβλατα, μοιράστηκε στους πολίτες που βρέθηκαν εκεί, ένα λεύκωμα με φωτογραφικό υλικό από τα Εσώβαλτα και το οποίο προλογίζει με εισαγωγικό σημείωμα ο Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. κ. Κολυβόπουλος Δ. Αντώνιος.

  Εμείς επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Εσωβάλτων (που αναφέρεται στο λεύκωμα ως πηγή του φωτογραφικού υλικού) κ. Δέλιου και μας ανέφερε ότι ο σύλλογος παραχώρησε το φωτογραφικό υλικό στην μελετητική εταιρεία του κ. Κολυβόπουλου και αυτή προχώρησε στην έκδοση του λευκώματος, το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια της εγκεκριμένης πρότασης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα leader, όπως επίσης η έκδοση ενός ακόμα βιβλίο για την ιστορία των Εσωβάλτων, η αγορά παραδοσιακών στολών για τον Πολιτιστικό Σύλλογο και φυσικά η υλοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγιναν φέτος στα Εσώβαλτα.

    Μέσα λοιπόν στο κείμενο εντοπίσαμε τρία τραγικά, ιστορικά θα τα χαρακτηρίζαμε, λάθη αναδεικνύοντας την προχειρότητα της έκδοσης, δεν έχει επίσης κανέναν σχολιασμό κάτω από κάθε φωτογραφία για το θέμα και τους ανθρώπους που απεικονίζει, εκθέτοντας όμως τους πέντε δημόσιους οργανισμούς – φορείς που στηρίζουν και χρηματοδοτούν την προσπάθεια αυτή, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του λευκώματος και μεταξύ των οποίων είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η Αναπτυξιακή Πέλλας.

     Τα τρία λάθη που εντοπίσαμε στο κείμενο είναι η αλλοίωση του ονόματος του μεγάλου μακεδονομάχου ΤΕΛΟΥ ΑΓΡΑ αναγράφοντας το όνομα του ως ΄΄τελείου΄΄, την αναφορά ότι τα Εσώβαλτα ανήκουν στον Δήμο Γιαννιτσών ενώ το ορθό είναι στον ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ, και το πιο τραγικό και εξοργιστικό λάθος που φτάνει μέχρι τα όρια της δημιουργίας εθνικού προβλήματος, δίχως προηγούμενο, η αναφορά ότι στο χωριό ΄΄…..συμβιώνουν αρμονικά δύο κοινωνίες, η Μακεδονική και η Βλάχικη. ΄΄ !

    Και  ερωτάμε ! Πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται έντυπο από το Ελληνικό δημόσιο που αναφέρει την ύπαρξη Μακεδονικής Κοινωνίας σε ελληνικό χωριό, διαιρώντας ταυτόχρονα την κοινωνία του χωριού σε δύο, όταν το σωστό είναι ότι φυσικά η κοινωνία των Εσωβάλτων είναι ΜΙΑ και μοναδική και αποτελείται από δύο ράτσες – φυλές τους γηγενείς  εντόπιους και τους Βλάχους.

   Μπορεί να λεχθεί ότι τα λάθη αυτά στο κείμενο γράφτηκαν από απερισκεψία των υπευθύνων του εντύπου. Όμως όσον αφορά γραπτά κείμενα που στρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, και άπτονται εθνικών θεματων και μάλιστα σε μία περιοχή εθνικά ευαίσθητη όπως είναι η δική μας, που μπορεί το κάθε ΄΄αθώο΄΄ δικό μας λάθος, να τα εκμεταλλευτούν οι γείτονές μας προς όφελος τους, τότε δεν συγχωρείται κανένα τέτοιου είδους λάθος !

     Απαιτούμαι την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων που ελέγχουν και χρηματοδοτούν το συγκεκριμένο έργο για την αποκατάσταση όλων των λαθών που έχουν εντοπιστεί ! Η εφημερίδα μας σταθερή στις αρχές και τις ευαισθησίες της όσον αναφορά τα εθνικά θέματα, πολύ δε περισσότερο στο λεγόμενο Σκοπιανό ζήτημα, θα παραμείνει αμείλικτη απέναντι σε οποιαδήποτε ΄΄ τυχαία λάθη΄΄ απ΄ όπου και αν προέρχονται αυτά !

1 σχόλιο:

  1. το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου το αυγο του φιδιου ποιος το κλωσσαει???????? Απαντηση!! η φιλευσπλαχνια η καλοσυνη κι η αδιαφορια (κυριως αυτη!)......Συμπερασμα> οταν εχεις την δυναμη/δυνατοτητα κι ειναι φρεσκο το αιμα ακομη, καθαριζεις μια και καλη και τα φιδια και τα αυγα τους!!! αν τα αφησεις, αν τους χαριστεις αργα η γρηγορα θα το πληρωσεις....ερχεται λοιπον το ξοδι!!! κι οποιος καταλαβε καταλαβε. Και κατι τελευταιο, το "λαθος" στο ονομα του ηρωα καπετανιου Τελου Αγρα δεν εγινε τυχαια!!!! Το κομπλεξ της θρασυδειλης γενειας τους δεν περασε ουτε μετα απο 4 γενειες και φαινεται ακριβως απο αυτο. Ο ΑΝΩΤΕΡΟΣ τιμα τους νεκρους ακομη και των αντιπαλων -αν υπηρξαν εντιμοι- ο ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ,ο ΔΟΥΛΟΣ (βλ. γερμανικη μεταφραση για να πιασεις το υπονούμενο), και χιλια χρονια να περασουν, θα τον ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ. Ας μην ξεχνανε ομως οι ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ-ΣΚΛΑΒΟΙ πως σε τετοια παλικαρια του ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ταιριαζει ο στιχος του Ριτσου ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ/ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ.
    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more