Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Για κλάματα ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών

του Τάσου Τασιούλα
Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην –κατά τα άλλα- εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, καθώς η συντήρησή της είναι ελλιπής και το επίπεδο ασφάλειας στο…

ναδίρ. Χόρτα μέσα στο οδόστρωμα, ηλεκτροφωτισμός επί χιλιόμετρα στην περιοχή της Καρδίας μέχρι τη στροφή αεροδρομίου ανύπαρκτος, άσφαλτος σε πολλά τμήματα κατεστραμμένη και στηθαίο για κλάματα είναι η εικόνα που αντικρίζουν τουρίστες, λουόμενοι και κάτοικοι.
Ο δρόμος κυρίως στο τμήμα από τη διασταύρωση με την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, μέχρι και το ύψος της Καρδίας είναι σε κακό χάλι. Και μάλιστα όταν πέσει η νύχτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός, αλλά ούτε καν διαγράμμιση σε πολλά σημεία. Μπούσουλας κίνησης για τους περισσότερους οδηγούς είναι τα φώτα του αυτοκινήτου που προηγείται.
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών και η οργή τους εκφράστηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με πολλά τηλεφωνήματα απόγνωσης, καθώς όλοι θεωρούν πως είναι θέμα τύχης το γεγονός ότι ακόμη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Αποτέλεσμα της κρίσης, λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες και δε φαίνεται να έχουν άδικο. Όμως τους δρόμους αυτούς τους χρυσοπληρώνουν οι φορολογούμενοι, έστω κι αν στη συγκεκριμένη εθνική οδό δεν έχουν μπει ακόμη διόδια… Η ελλιπής συντήρηση θα μπορούσε να είναι μια καλή αφορμή και για κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον κανείς δεν τολμά να το πει…
Μεσούσης της θερινής περιόδου και με τους τεράστιους κυκλοφοριακούς φόρτους και τα μποτιλιαρίσματα στο συγκεκριμένο δρόμο, ακόμη και να επέμβουν συνεργεία θα προκαλέσουν –δικαιολογημένα- την οργή των πολιτών, που δεδομένα θα ταλαιπωρηθούν.
Η Voria.gr απηύθυνε το ερώτημα στον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Καϊλή, ο οποίος επισήμανε ότι «σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των χόρτων και των σκουπιδιών, που πράγματι έχουν πνίξει το συγκεκριμένο δρόμο, περιμένουμε τις εγκρίσεις των δημοπρασιών που έχουμε σε εξέλιξη. Έχουμε δυο εργολαβίες για το βόρειο και νότιο τμήμα, με τις οποίες σκοπεύουμε να κουρέψουμε τα χόρτα. Είναι μικρές εργολαβίες για άκρως επείγουσες καταστάσεις όπως αυτή και μόνο για το κούρεμα των χόρτων. Χρήματα για περισσότερα δεν υπάρχουν. Σε εξέλιξη έχουμε άλλες εννέα δημοπρατήσεις, οι οποίες θα γίνουν σύντομα. Δυστυχώς, υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη χρημάτων, σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού και επιπλέον τεράστιο πρόβλημα γραφειοκρατίας, που έχει δημιουργηθεί από τις προχειρότητες του ‘Καλλικράτη’. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος εξοργίζεται, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Επεμβαίνουμε μόνο στα πιο σοβαρά…».
Τους προηγούμενους τρεις μήνες, όταν ακόμη δεν είχε μπει το καλοκαίρι και άρα η κίνηση ήταν πιο περιορισμένη, συνεργείο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας καθάρισε από τα σκουπίδια την περιφερειακή οδό και την εθνική οδό μέχρι την Καρδία και έβγαλε 50 φορτηγά με σκουπίδια! Όμως οι καθυστερήσεις στον κρατικό μηχανισμό για να εγκριθούν ακόμη και τα άκρως επείγοντα έργα είναι απίστευτες, όπως απίστευτη είναι και η γραφειοκρατία σε επίπεδο διαδικασιών. Θύματα οι διερχόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
apospasma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more