Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ:«Συναγερμός» για Άγιο Όρος, Όλυμπο και Χαλκιδική



Με το βλέμμα στραμμένο στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς, καθώς αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών στην Κεντρική Μακεδονία.



Της Φανής Σοβιτσλή


Πυροσβεστική υπηρεσία και Πολιτική Προστασία δήμων και περιφέρειας βρίσκονται ήδη σε διαρκή συναγερμό, για να προστατεύσουν τις δασικές περιοχές που φέτος κινδυνεύουν, λόγω και των εξαιρετικά δύσκολων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν.
Αυστηρά μέτρα πρόληψης για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί φωτιά έχουν ληφθεί και για το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά ότι στο «κόκκινο» κινδυνεύουν να βρεθούν το Άγιον Όρος, λόγω των ειδικών συνθηκών και κανόνων που ισχύουν στη μοναστική πολιτεία για να γίνει επέμβαση δασοπυρόσβεσης από τη στεριά. Επίσης και στον Όλυμπο όπου φέτος αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες επισκέπτες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση ορειβάτη.
Η ετοιμότητα και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου βρέθηκαν στο επίκεντρο τη χθεσινής ευρείας σύσκεψης στη περιφέρεια, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη. «Η προστασία του δασικού πλούτου είναι εθνική ευθύνη και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία και άρτιος συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου» τόνισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε λέγοντας ότι «ειδικά φέτος που έχουμε μηνύματα για εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, λόγω των καιρικών συνθηκών, κινούμαστε σε ρυθμούς επειγόντων περιστατικών».
Μάλιστα, επισήμανε ότι συναγερμό για τη θερινή περίοδο έχει σημάνει και ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, καθώς φέτος στην Ελλάδα αναμένονται 17 εκατ. τουρίστες, με την έλευση των οποίων η χώρα φιλοδοξεί να ανακάμψει οικονομικά. «Η εικόνα της χώρας πρέπει να είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα, λόγω της αύξησης των τουριστών και για αυτό ο συναγερμός δεν πρόκειται να λήξει πριν να τελειώσει η αντιπυρική περίοδος» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα οι πόροι της δασοπροστασίας να είναι μειωμένοι, ωστόσο χάρη στο έμψυχο δυναμικό οι αρμόδιοι φορείς θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.
Έστειλε επίσης μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και η κυβέρνηση έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Την ανάγκη να βρεθούν σε πλήρη επιτήρηση η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, που πέρυσι μέτρησε πολλές πληγές από τη φωτιά που έκαψε 48.300 στρέμματα δάσους, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής που αναμένεται να δεχθεί φέτος χιλιάδες τουρίστες, επισήμανε μιλώντας στη σύσκεψη ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Γεωργακόπουλος. «Να δώσουμε προσοχή στις περιοχές που κινδυνεύουν από το ενδεχόμενο να προκληθεί φωτιά, όπως το Άγιον Όρος και η Χαλκιδική, και να δώσουμε βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης» τόνισε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ενώ ζήτησε να αξιοποιηθούν σωστά οι κρατικές πιστώσεις που δόθηκαν φέτος στην τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς για την πυροπροστασία.
Ασπίδα πυροπροστασίας ζήτησε και για τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης, σημειώνοντας ότι φέτος η περιοχή του Ολύμπου θα δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες και μέλη ορειβατικών συλλόγων από όλη τη χώρα, λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση ορειβάτη στο βουνό των Θεών. Επισήμανε ακόμα ότι στο εξής θα πρέπει όλοι οι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε γνωστό ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.
Στο στόχαστρο πάντως των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς με την ανοχή τους συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομες χωματερές, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών.

ΜΙΚΡΑ Σε ετοιμότητα τα Καναντέρ
«Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε το σπίτι μας. Και προστατεύοντας το σπίτι μας, προστατεύουμε την Ελλάδα». Αυτό τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου στη διάρκεια της τελετής αγιασμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, που έγινε χθες το πρωί στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Μίκρα Θεσσαλονίκης ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Παρών στην τελετή ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι η πολιτεία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο μέτρο φυσικά του εφικτού, για να ενισχύσει τους υπάρχοντες μηχανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος. Απευθυνόμενος προς τους πιλότους και το πλήρωμα των Canadair, αλλά και τα μέλη του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΑΚ, ο υπουργός ανέφερε ότι ως μονάδες αλλά και ως σύνολο πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον από οποιοδήποτε φυσικό ή άλλου είδους κίνδυνο.
Αναφορικά με την παρουσία της 383 Μοίρας Πυροσβεστικών Αεροσκαφών στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός τη χαρακτήρισε ως «τεκμήριο θωράκισης» του φυσικού περιβάλλοντος της Βόρειας Ελλάδας, ενώ, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, εξήρε τον ηρωισμό των πιλότων, των πληρωμάτων των Canadair και των πυροσβεστών.
Στις προσπάθειες των πιλότων αναφέρθηκε και ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμού και εγρήγορσης όλων των φορέων που έχουν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more