Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Τις τελευταίες μέρες τα γεγονότα μας έρχονται από την γειτονική Τουρκία. Πλήθος κόσμου, τεράστιες διαδηλώσεις, αιματοβαμμένες εξεγέρσεις έγιναν στις πιο γνωστές πόλεις αυτού του τεράστιου κράτους ως αντίσταση στην αυστηρή μουσουλμανική πολιτική ενός παραδοσιακού κυρίου με γκρι σακάκι, αυστηρό μουστάκι και γυναίκα που δεν αποχωρίζεται την μαντίλα της ούτε στις πιο επίσημες εκδηλώσεις.

Το θέμα όμως τελικά δεν είναι οι διαδηλώσεις, ούτε ο λαός που άφησε τους καναπέδες και τους μιναρέδες του, μαζί και τα σουτζούκ λουκούμ και ξεσηκώθηκε. Και καλά έκανε εδώ που τα λέμε. Το θέμα είναι σε ποιο χρονικό σημείο έγινε. Γιατί εμείς δόξα τω Θεώ έχουμε δει χιλιάδες διαδηλώσεις, πορείες, κλωτσιές, μολότοφ, ξύλο και δακρυγόνα. Πόνεσαν τα μάτια μας! Τα έχουμε συνηθίσει.  Έχουμε όμως τακτική. Δεν είμαστε τίποτα πρωτάρηδες. Είμαστε επαγγελματίες. Γιατί οι γείτονες έκαναν ένα μέγα λάθος. Μα καλά, αρχές καλοκαιριού βρήκατε να ξεσηκωθείτε. Αντί να πάτε να κάνετε το μπανάκι σας, να φάτε το καλαμαράκι σας, να μαυρίσετε και να παίξουν τα παιδιά με τα κουβαδάκια. Λάθος εποχή. Δες εδώ σε μας, που έχουμε εκεχειρία με την κυβέρνηση όλο το καλοκαίρι μα μόλις πιάσει ο Σεπτέμβρης, λίγο ο φθινοπωρινός καιρός, λίγο η μελαγχολία, λίγο το πετρέλαιο που θα μας έρθει απότομα, ε, δεν θέλει και πολύ! Όλοι έξω στους δρόμους σε μαζική εξέγερση. Βέβαια άρχισε να υποπτεύεται το νταβαντούρι του φθινοπώρου τώρα τελευταία η τρικομματική κυβέρνηση (μας κατάλαβαν) γι’ αυτό ακούγονται κάτι σενάρια για εκλογές τον Οκτώβριο.
Φυσικά είχαν κάθε λόγο οι άνθρωποι να εξεγερθούν. Το ίδιο θα κάναμε και ’μεις μην πω και χειρότερα αν μια μέρα έβγαινε ο Πρωθυπουργός και έλεγε ότι από δω και μπρος απαγορεύεται να τρως πίτα γύρο απ’ όλα. Χαλασμός θα γινότανε. Βέβαια θα υπήρχαν και οι φιλελεύθεροι χορτοφάγοι που θα υποστήριζαν ότι καλό θα κάνει στην υγεία μας. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.
Άλλο ένα στοιχείο όμως που δείχνει πόσο καταπιεσμένος λαός είναι οι γείτονες και συγχρόνως πόσο αμάθητοι σε επεισόδια και διαδηλώσεις είναι η εμφάνιση τους κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Βλέποντας τα πλάνα το μεγαλύτερο ποσοστό είχαν κατέβει στις κεντρικές πλατείες ντυμένοι με κοντομάνικα και βερμούδες. Την επόμενη φορά δείτε εμάς να μαθαίνετε. Μαύρα άρβυλα, μαύρα προστατευτικά μπουφάν μηχανής, γάντια, λοστούς, τόξα, σακίδια με μολότοφ, μάσκες δακρυγόνων. Μιλάμε για οργάνωση. Κανονικά πρέπει να τους κάνουμε σεμινάρια ως ένδειξη καλής συνεργασίας και εξωτερικής πολιτικής. Όμως πώς να τους εξηγήσουμε ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Πως όσο και να εξεγερθούμε και εμείς αλλά και αυτοί, κατά ένα περίεργο τρόπο, που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί, όταν έρχονται οι εκλογές και η ώρα της ψήφου, όλοι το ξανασκέφτονται….


του Γεώργιου Τρ. Τσαντάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more