Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ας βγούμε νικητές!


Ο Ουμπέρτο Έκο έχει πει: « Η ζωή είναι μια μακριά κούρσα μετ’ εμποδίων, όπου το κυριότερο εμπόδιο είμαι “εγώ” ». Αν σκεφτούμε καλά το νόημα αυτής της φράσης, θα διαπιστώσουμε πόσο δίκιο έχει.


Η πιο σπουδαία νίκη της ζωής μας είναι η νίκη του κακού εαυτού μας. Κάτι τέτοιο βέβαια χρειάζεται μεγάλο αγώνα και θυσίες. Θεωρώ πως είναι η δυσκολότερη νίκη, γιατί έχει την ιδιαιτερότητα να στρέφεται κατά του «είναι» μας. Είναι κάτι πολύ δύσκολο για όλους μας, επειδή οφείλουμε να παραμερίσουμε το συναισθηματισμό μας και να κρίνουμε το «εγώ» μας με αντικειμενικότητα. Επιπλέον, για να νικήσουμε τον κακό εαυτό μας πρέπει οπωσδήποτε να τον γνωρίζουμε σε βάθος και να διαθέτουμε αγωνιστικότητα, επιμονή και φυσικά υπομονή. « Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου».  Αυτή η νίκη είναι πολύτιμη για τον καθένα μας προσωπικά, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας μας. Αποφεύγοντας τις υπερβολές και τηρώντας το μέτρο στην καθημερινότητά μας, υπολογίζοντας τον άνθρωπο ως συνάνθρωπο και όχι ως μέσο εκμετάλλευσης και αναπτύσσοντας  σωστές διαπροσωπικές σχέσεις, χωρίς να κυριαρχεί ο εγωισμός, είναι σίγουρο πως θα ζούμε όλοι με αρμονία. Αν κατορθώσουμε να επιβληθούμε στον εαυτό μας, η κοινωνία μας θα προοδεύσει σε όλους τους τομείς της. Θα περιοριστεί η βία και το έγκλημα, δε θα ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλον, αλλά θα υπάρχει συνεργασία και το βασικότερο θα δίνεται σημασία μονάχα στο κοινωνικό συμφέρον.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, ο καθένας ξεχωριστά να πετύχουμε αυτή τη νίκη, γιατί όπως είχε επισημάνει ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας: « Το να νικάς τον εαυτό σου είναι η πρώτη και η πιο λαμπρή απ’ όλες τις νίκες, το να νικιέσαι όμως από τον εαυτό σου είναι συγχρόνως το χειρότερο και το αισχρότερο απ’ όλα».

Λένα Ανθάκη
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more