Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κλείνουν την δημόσια βιβλιοθήκη Έδεσσας



Άλλο ένα χτύπημα για την Έδεσσα

Άλλο ένα χτύπημα αναμένεται να δεχθεί σε λίγο καιρό η Έδεσσας καθώς στους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται υπάρχει η δημόσια βιβλιοθήκη Έδεσσας. Έτσι μετά το Πανεπιστημιακό τμήμα άλλος ένας φορές που προσδίδει πολιτισμό και παιδεία καταργείται. Αιτία το γεγονός ότι η κυβέρνηση για να καλύψει μέσω καταργήσεων φορέων τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν κάνει στροφή στα νομικά πρόσωπα των δήμων. Στην ολοκλήρωση της λίστας με τους μικρούς φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν προχωράει στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο στόχαστρο βρίσκονται 17 οργανισμοί, στους οποίους υπηρετούν 416 υπάλληλοι αλλά προς απόλυση θα βρεθούν οι μισοί, δηλαδή τουλάχιστον 200 άτομα.
Θα ακολουθήσουν οι 46 δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας, μεταξύ αυτών και η Έδεσσα, που θα συγχωνευθούν, ώστε να προκύψει πλεονάζον προσωπικό και ως εκ τούτου απολύσεις. Αυτή τη στιγμή στις 46 βιβλιοθήκες υπηρετούν περίπου 200 υπάλληλοι.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο προβλέπεται ως όργανο διοίκησης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της χώρας, η θητεία του είναι τριετής και η αρμοδιότητα συγκρότησης του ανήκει στην Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Μόνιμα Μέλη
Δίου Αναστάσιος του Χρήστου
Πρόεδρος
Φυσικός
Βλαδίτσης Σταύρος του Κων/νου
Αντιπρόεδρος
Οδοντίατρος
Μήνου Αναστασία του Νικολάου
Τακτικό Μέλος
Φιλόλογος
Σταυρόπουλος Παντελεήμονας του Γρηγορίου
Τακτικό Μέλος
Βιβλιοθηκονόμος
Γέσιος Φώτης του Τρύφωνα
Τακτικό Μέλος
Δάσκαλος

Αναπληρωματικά Μέλη
Δασκάλου Χρήστος του Δημητρίου
Αναπληρωτής
Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Έδεσσας
Κρούμτση Ζαφειρία του Δημητρίου
Αναπληρώτρια
Δικηγόρος
Λιμπάρης Ευάγγελος του Νικολάου
Αναπληρωτής
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Βάσιος Αναστάσιος του Λεωνίδα
Αναπληρωτής
Υπάλληλος αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονιάς-Θράκης
Λιάζος Παύλος του Κων/νου
Αναπληρωτής
Δάσκαλος, Βιβλιοθηκονόμος
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας είναι νεοσύστατη, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ν.Π.Δ.Δ,  και ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ. 120607/ΙΖ απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών – Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης – Εθνικής Παιδείας & θρησκευμάτων στις 12-11-2002.
 ΦΕΚ 1493/29 -11- 2002
 Ο Δήμος Έδεσσας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων παραχώρησε την  υπάρχουσα Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας  και  παραχώρησε στον 1ο όροφο του ΚΑΠΗ Έδεσσας χώρο 236 τμ για να στεγαστεί αρχικά η Βιβλιοθήκη. Για οριστική στέγαση της Βιβλιοθήκης θα παραχωρήσει κτίριο υπό αναπαλαίωση  στην παραδοσιακή περιοχή «Βαρόσι» επιφάνειας 253 τμ στο ισόγειο και 178τμ στο 1ο  όροφο . Καλύπτει τις απαιτήσεις τεχνικής και υλικής υποστήριξης, και διαθέτει υπαλλήλους για την αρχική στελέχωση και λειτουργία της  Βιβλιοθήκης.
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ( ΤΕΔΚ )   παραχώρησε την κινητή της Βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση όλου του Ν.Πέλλας,
Η Βιβλιοθήκη δέχεται δωρεές από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή και ιδιωτών. Στις περιπτώσεις που δεχθεί  δωρεά ή παραχώρηση χρήσης ακινήτου ή δωρεά υλικού άνω των δέκα χιλιάδων τόμων από ιδιώτες ή φορείς,  εφόσον  το επιθυμούν μετέχουν στο Εφορευτικό Συμβούλιο

Η  λειτουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης στην Έδεσσα έχει σαν σκοπό την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, την υποκίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς το βιβλίο, τη δημιουργία τοπικής πνευματικής κίνησης και τη διακίνηση της πληροφορίας εν γένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more