Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Νέα προβλήματα για τον Δήμο Πέλλας


    Σε κατάσταση αποσύνθεσης η υπηρεσία πρασίνου του δήμου, λόγο έλλειψης προσωπικού.

 Γράφει ο Λύσανδρος Αμιτζόγλου, εκδότης της εφημερίδας Πολιτεία
    Ο ερχομός της άνοιξης κάθε χρόνο σίγουρα μας δημιουργεί τις καλύτερες διαθέσεις ψυχολογικά και οπτικά αφού η φύση πρασινίζει και η εικόνα που βλέπουμε μέρα με την μέρα γύρω μας γίνεται η ιδανικότερη. Ταυτόχρονα όμως κηρύσσεται η έναρξη ενός άνισου αγώνα της υπηρεσίας πρασίνου και πάρκων του δήμου με την καθημερινή καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των πάρκων και των κοινόχρηστων χώρων, που χρειάζονται πολύ δουλειά με πολλά εργατικά χέρια. Δυστυχώς η κατάσταση που βλέπουμε από χρονιά σε χρονιά δεν καλυτερεύει ενώ αντίθετα μπορούμε να πούμε ότι μένει στάσιμη. Σημαντικότερη αιτία της κατάστασης αυτής είναι η έλλειψη εργατικού προσωπικού και αυτό γίνεται φαίνετε ιδιαίτερα τώρα στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζει όλη η κοινωνία, πολύ δε περισσότερο οι δήμοι.
Πέρα από αυτό όμως χρονοβόρα είναι και η διαδικασία, ακόμα και η απόρριψη, πολλές φορές, των αιτημάτων για πρόσληψη εποχικού προσωπικού στο πράσινο και την καθαριότητα. Αποτελεί λοιπόν ένα μείζον πρόβλημα που καταρχήν δεν το έχει δει σοβαρά μέχρι σήμερα για την οριστική του επίλυση το Υπουργείο Εσωτερικών και δευτερεύον ο Δήμος με όποιες εναλλακτικές δυνατότητες του δίνονται !
      Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που καθημερινά μας εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την κατάσταση με τα ακούρευτα πάρκα και τα χόρτα στις άκρες του δρόμου να φτάνουν αρκετά ψηλά με κίνδυνο πολλές φορές και για τους διερχόμενους οδηγούς, ενώ το ίδιο συμβαίνει όπως πληροφορούμαστε και στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου και του δημοτικού γκαράζ. Και φυσικά δικαιολογημένα μας λένε πολλοί συμπολίτες μας ΄΄δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας΄΄ της γειτονιάς, του χωριού, της πόλης.
    Τον περασμένο χειμώνα μετά από πολλούς μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο Πέλλας μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με 5 μηνες συμβάσεις, εκ των οποίων οι τελευταίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στα τέλη Απριλίου. Χρονική περίοδο που δεν ήταν η ενδεδειγμένη και τόσο αναγκαία για την πρόσληψη τέτοιου προσωπικού, με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας πρασίνου που έχει τους θερινούς μήνες, κατά την γνώμη μας. Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση του Απριλίου πήρε την απόφαση να προσλάβει προσωπικό με 2 μήνες συμβάσεις στην υπηρεσία πρασίνου και πάρκων, διαδικασία που βρίσκετε ήδη σε εξέλιξη και η οποία καλός εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι προσληφθέντες πιθανότατα από τις αρχές Ιουνίου.
Αυτή η διαδικασία υλοποιείται κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια, η καθυστέρηση της οποίας δημιουργεί πάντα αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα των πόλεων και των χωριών τους θερινούς μήνες.
      Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί δεν πάρθηκε σε έγκαιρο χρόνο η απαιτούμενη απόφαση, ώστε τουλάχιστον να είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν τις υπηρεσίες τους οι ΄΄2 μηνήτες΄΄ με το τέλος των προηγούμενων 5 μηνων συμβάσεων. Θα μου πείτε τώρα ότι ακόμα και με τις πρόσληψη των 2 μηνων συμβάσεων, η λύση θα είναι πρόσκαιρη αφού οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης του πρασίνου και των πάρκων επεκτείνονται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου (ανάλογα με τον καιρό) δημιουργώντας έτσι εκ νέου πρόβλημα το διάστημα εκείνο που δεν θα υπάρχει προσωπικό.
    Εμείς το είχαμε επισημάνει και τα προηγούμενα χρόνια ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να βρει μία πιο μόνιμη λύση την οποία θα πρέπει να δρομολογεί ο Δήμος από τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του Δήμου ν΄ ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Εύλογα είναι τα παράπονα λοιπόν των πολιτών, που δεν ζητάνε τίποτα περισσότερο από την εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους. Δηλαδή την συλλογή των σκουπιδιών, την αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και το καλοκαίρι την προσβασιμότητα στα πάρκα και τις παιδικές χαρές για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
    Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σ΄ ένα προσωπικό γεγονός που πολλοί συμπολίτες μας από την ευρύτερη περιοχή του πάρκου της Κυκλοφοριακής Αγωγής μου το χρεώνουν γιατί δεν αντιδρώ με την κατάσταση που αντικρίζω καθημερινά, αφού τυχαίνει να βρίσκετε το σπίτι μου απέναντι από το πάρκο αυτό. Η κατάσταση του πάρκου πραγματικά είναι τραγική αφού πλέον δεν είναι προσβάσιμο, γιατί με τον ερχομό της άνοιξης αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα μέσα Μαΐου δεν έχει μπει ούτε μία φορά στο συγκεκριμένο πάρκο ένα μηχάνημα για να το καθαρίσει. Συνέπεια είναι να μην μπορούν να πλησιάσουν παιδιά στην παιδική χαρά του πάρκου αλλά ούτε μπορούν να κάνουν τον περίπατο του μέσα σε αυτό πολίτες της περιοχής, όπως έκαμναν πριν.
    Το ίδιο συμβαίνει και με την κατάσταση των καμένων λαμπτήρων σε όλα τα φωτιστικά του πάρκου εδώ και ένα χρόνο, γεγονός που αυτό έχει καταγραφεί πολύ έγκαιρα στο δημοτικό γκαράζ εδώ και μήνες ! Αναγνωρίζοντας βέβαια την κατάσταση του δήμου με την έλλειψη προσωπικού και γνωρίζοντας τις προσπάθειες του υπάρχον ελάχιστου προσωπικού, δεν θέλησα να ενοχλήσω τόσο έντονα τους αρμοδίους, υποθέτοντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα …έπαιρνε και το πάρκο αυτό την σειρά για την καθαριότητα του! Δυστυχώς η σειρά του αυτή δεν έχει έρθει ακόμα και δεν προβλέπετε μάλλον να έρθει σύντομα, εάν αναλογιστούμε και την έλλειψη εργατικού προσωπικού. Το φαινόμενο αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό, αφού το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα πάρκα μικρά η μεγάλα, σε σχολεία και κοινόχρηστους χώρους όλης της πόλης, αλλά και των χωριών του Δήμου αναμένοντας ως μάνα εξ ουρανού το νέο εποχικό προσωπικό για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η εικόνα των κοινόχρηστων χώρων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more