Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τεράστια τα προβλήματα λειτουργίας των ΧΥΤΑ Έδεσσας και Αλμωπίας Παρέμβαση της πολιτείας

Συνεχίζεται το σήριαλ αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των Χώρων Υγειονομικής Τάξης Απορριμμάτων τόσο της Έδεσσας όσο και της Αλμωπίας. Άλλωστε αυτοί οι δυο χώροι πλέον υπολειτουργούν καθώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Καταρχήν υπάρχουν οφειλές προς τον εργολάβο που έχει αναλάβει να λειτουργεί το χώρο και να πατά τα σκουπίδια όπως προβλέπεται. Στον Δήμο Έδεσσας  μάλιστα οι συνολικές οφειλές προς τον εργολάβο φτάνουν το 1,6 εκ. ευρώ ποσό που θα αυξηθεί όσο περνά ο καιρός.  Ήδη κλιμάκιο από την περιφερειακή ενότητα Πέλλας θα πάει για επιτόπιο έλεγχο στον ΧΥΤΑ Έδεσσας στην Σωτήρα ώστε να διαπιστώσουν οι ειδικοί το πραγματικό πρόβλημα. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. Αν όμως κλείσουν οι ΧΥΤΑ τότε ποια θα είναι η κατάσταση; Το πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν το ένα μετά το άλλο και η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.


 
Η Αλμωπία
Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ Αλμωπίας αντιμετωπίζει και αυτός τα δικά του προβλήματα και ζητήματα. Σας θυμίζουμε τους διάλογους που είχαν αναπτυχθεί για το θέμα από το εν λόγω δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας:

Χρ. Σπρίτος
Ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου ΧΥΤΑ Αλμωπίας Χρήστος Σπρίτος κούρασε και κουράστηκε από την τοποθέτηση του. Διάβασε τα πρακτικά των συνεδριάσεων παλαιότερων Δ.Σ. που έδειξε να μην νοιάζει το σώμα. Εν κατακλείδι και με τα πολλά κατέληξε στο ότι το ρεύμα ενώ ήταν υποχρέωση του εργολάβου, το πλήρωνε ο Δήμος Αριδαίας από το 2008 και ότι προτείνει την καταγγελία της σύμβασης με τον εργολάβο και την διεκδίκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του συνδέσμου προς εκείνο.

Χρ. Χουρσόγλου
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ζήτησε να μάθε αν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει ο ΧΥΤΑ. Τελικώς σαφή απάντηση δεν μπόρεσε να δώσει ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο πρώην Πρόεδρος ούτε κανείς άλλος από τους παρευρισκόμενους.

Π. Ζέρζης
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αλμωπίας Πέτρος Ζέρζης ζήτησε να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι στο Δημοτικό συμβούλιο τονίζοντας ότι αυτός είναι εκλεγμένος και κάποιοι άλλοι όχι. Ακόμη έκανε αναφορά για ΔΩΝ ΚΙΧΩΤΙΔΕΣ λέγοντας ότι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια έχει χορτάσει από δαύτους. Μάλιστα είπε ότι χρειάζεται έλεγχος παντού και ο Δήμος Αλμωπίας έχει τους μηχανισμούς να το κάνει. Το Δ.Σ. του συνδέσμου είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει με επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεων που έχει. Τέλος υπεραμύνθηκε του έργου του στην δημοτική αρχή με το ΧΥΤΑ τονίζοντας ότι έγιναν πολλές δουλειές εκεί και ότι ο ίδιος ως πρώτος πρόεδρος του συνδέσμου καθαριότητας έχει συναισθηματική σύνδεση με το έργο.

Κ. Ζαχαριάδης
Ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου ΧΥΤΑ Αλμωπίας και πρώην δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Πέτρου Ζέρζη, Κώστας Ζαχαριάδης, στην τοποθέτηση του τόνισε ότι ο ίδιος με προσπάθειες οι οποίες πολλές φορές ήταν και πάνω από τις δυνατότητες του λειτούργησε τον ΧΥΤΑ και ότι δεν υπάρχει σωστή χρήση του βιολογικού καθαρισμού. Τέλος τόνισε ότι η διαφύλαξη ανά πάσα στιγμή της δημόσιας υγείας είναι στην πρώτη γραμμή.

Μελίντα Τσελεπή

Το λόγο ζήτησε και πήρε και η μελετίτρια-αρχιτέκτων κα Μελίντα Τσελεπή η οποία είπε τις απόψεις της για το ζήτημα. Όπως τόνισε το 2005 πήρε άδεια λειτουργίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΧΥΤΑ έχει φρακάρει τα τελευταία 3 χρόνια με αποτέλεσμα πλέον να έχει μετατραπεί σε ΧΑΔΑ. Μόνη λύση όπως είπε είναι να μπει εργολάβος και να πατηθούν περεταίρω τα σκουπίδια με σκοπό την εξοικονόμηση χώρου. Τέλος θα πρέπει να γίνει η Β φάση και ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας από την μόλυνση.   


Πηγή Νέοι Ορίζοντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more