Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Επίκαιρη απάντηση Οι νοικοκυραίοι σπάζουν κουμπαράδες και οι συκοφάντες γράφουν άρες-μάρες


 Το τοπικό έντυπο έπιασε γερά τα πενήντα χρόνια της εκδοτικής κυκλοφορίας και γνωρίζει από πρώτο χέρι πολλά πράγματα, τις ηθικές αξίες και τα ευεργετικά αποτελέσματα της οικονομίας. Από το ημερολόγιο της εμπειρίας παίρνω πληροφορίες για εκείνη την περίοδο. Τότε το ίδιο το κράτος, οργάνωσε πολιτική σταυροφορία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας καθιέρωσε κάθε χρόνο, πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς με θέμα την αποταμίευση. Και οι μαθητές της εποχής έγραφαν την ανάλυση της γνωστής ομοιοκαταληκτικής παροιμίας, σήμα κατατεθέν της λαϊκής σοφίας για την οικονομία:
Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.


Οι μαθητές, πάλι, για τις γνώσεις τους επιβραβεύονταν από τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια με μεταλλικούς κουμπαράδες. Κι έτσι ο κουμπαράς συνταυτίστηκε ως σύμβολο της οικονομίας και του νοικοκυριού.
 Τώρα βέβαια άλλαξαν οι καιροί, πάνε οι αξίες και τα ευεργετικά μέτρα της οικονομίας, όλα ξεχάστηκαν. Ακόμη και το τοπικό έντυπο γύρισε πλάτη, βγήκε στο δρόμο της επικαιρότητας και γκρεμίζει τις αρχές και τις προτάσεις του οικονομικού προγράμματος. Πήρε στα χέρια του το συκοφαντικό δεκανίκι και χτυπάει αλύπητα τους υπαλλήλους του τουριστικού περιπτέρου της Δημοτικής Επιχείρησης, τους κατηγορεί λυσσασμένα γιατί παίρνουν μέτρα οικονομίας, προκοπής και νοικοκυριού. Κι αυτά τα μέτρα δεν είναι τίποτε καινούργια, είναι τα γνωστά που εφαρμόζονται, χιλιάδες χρόνια, από κάθε σπίτι, από κάθε οικογένεια για να συμμαζέψουν και να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους. Αυτό έκαναν και οι υπάλληλοι, άνοιξαν κουμπαρά και μαζεύουν τα ευχαριστώ, τα φιλοδωρήματα των επισκεπτών τουριστών για τις άριστες υπηρεσίες, τις πληροφορίες και τα φυλλάδια που παρέχουν.
 Αν δεν διακατέχονταν οι υπάλληλοι από αυτή την ευαισθησία κι αυτά τα μικροκεράσματα των επισκεπτών τουριστών σιωπηρά τα καρπούνταν, κοινώς τα τσέπωναν, δεν θα ξεσπούσε αυτός ο κούφιος θόρυβος και δεν θα γράφονταν άρες –μάρες. Η εχθρική καμπάνια ξεπέρασε τα όρια του σοβαρού. Αυτό το αυτοδημιούργητο περιστατικό φανερώνει την σήψη της κοινωνίας και την ανεπάρκεια του πνευματικού μας κόσμου. Αντί το τοπικό έντυπο να προβάλλει τις αξίες, τις έξυπνες πρωτοβουλίες, αντί να γράψει, βρε αδερφέ, για το μελίσσι των δημιουργικών δράσεων της Δημοτικής Επιχείρησης, για τις επιμέρους δραστηριότητες του ΚΕΦΗ, Ενυδρείου, Λαογραφικού Μουσείου, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», την οργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ψάχνει άρρωστα και επίτηδες ψύλλους στ’ άχυρα για να συκοφαντήσει άδικα με άσφαιρα ψεύδη.
 Κοντολογίς, η διοίκηση, το υπαλληλικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, πάση θυσία, να οδηγήσουν το σκάφος της Δημοτικής Επιχείρησης σε ασφαλές λιμάνι. Και επιβραβεύουμε την υποδειγματική πράξη της οικονομίας των υπαλλήλων, τους σφίγγουμε τα χέρια και είμαστε πλάι τους ασπίδα προστασίας. Και πληροφορούμε τους περιφερόμενους συκοφάντες, καθαρά και παλικαρίσια, δεν θα σταματήσουμε το αληθινό και δημιουργικό έργο.

Νίκος Καραμανάβης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more