Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλά στο ''Θέμα'' της Χαλκιδικής.

Κεντρικοί ομιλητές στο 3ο Συνέδριο Εφαρμοσμένων Οικονομικών ο Φίλιππος Σαχινίδης (δεξιά) και  ο Γιώργος Σταθάκης (αριστερά)


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένων Οικονομικών  που διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο με κεντρικούς ομιλητές τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και νυν βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
του νομού Λαρίσης Φίλιππο Σαχινίδη και τον βουλευτή Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και καθηγητή Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργο Σταθάκη.Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα στο 2ημερο Συνέδριο ήταν πως η Ενέργεια,ο Τουρισμός,η Γεωργία και οι Υπηρεσίες αποτελούν τους κυριότερους τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητήριοι μοχλοί της ελληνικής οικονομίας μέσα στα επόμενα χρόνια. 
Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σαχινίδης για πρώτη φορά σε Μ.Μ.Ε της Χαλκιδικής στον δημοσιογράφο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ''Θέμα'' της Χαλκιδικής και φοιτητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυχρόνη Κασίδη.

Κύριε Σαχινίδη,καταρχάς σας ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που βρίσκεστε σήμερα εδώ στον Βόλο,στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως κεντρικός ομιλητής στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένων Οικονομικών.Το πρώτο ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι αν είστε ευχαριστημένος από την οικονομική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση;

Όπως ξέρετε η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση ενός προγράμματος που απορρέει από το 2ο  πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υπέγραψε η Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.Η χώρα μας μέσα στα 3 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος αυτού έχει πετύχει σημαντική μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα,σημαντική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα καταβάλλοντας όμως δυσανάλογα μεγάλο τίμημα με την μορφή απώλειας θέσεων εργασίας και εισοδημάτων για τους πολίτες.Αυτήν την στιγμή,επειδή δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ομοιόμορφο επιμερισμό των μέτρων της διετίας 2013-2014 και πήραμε τα περισσότερα από τα μέτρα που ήταν αναγκαία το 2013 προτρέπουμε και ζητούμε από τα μέλη της Κυβέρνησης να προωθήσουν κάθε ανασχετικό μέτρο έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλούνται από την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται το 2013.

Κύριε Σαχινίδη,στις εκλογές του 2009 αναλάβατε χρέη Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με την αρμοδιότητα του επικεφαλή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.Γιατί η τότε Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. άργησε να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος της κρίσης και να λάβει απαραίτητα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις της Ε.Κ.Τ. ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, όπως είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. Ζαντ-Κλοτ Τρισέ;

Θέλω να υπενθυμίσω ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό η Κυβέρνηση ήδη είχε προχωρήσει σε μία απόφαση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα προχώρησε σε τρεις διαφορετικές αποφάσεις για την λήψη μέτρων πριν τελικά διαπιστώσουμε ότι η πρόσβαση στις αγορές μπορούσε να γίνει πλέον με ένα κόστος υπερβολικά υψηλό, το οποίο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό και τελικά καταλήξουμε και υπογράψουμε την συμφωνία για το 1ο  πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Επομένως θεωρώ πως δεν είναι σωστή η παραδοχή ότι δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα. Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι και άλλες χώρες που τελικά ενεπλάκησαν και αυτές σε προγράμματα οικονομικής πολιτικής παρά το γεγονός ότι είχαν πάρει πολύ περισσότερα μέτρα και για πολύ περισσότερα χρόνια δεν κατάφεραν να αποφύγουν την επίθεση των κερδοσκοπικών αγορών και αυτήν την στιγμή έχουν υπογράψει συμφωνία και υλοποιούν πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με την Ευρωζώνη.

Θα πρέπει να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον ενδεχόμενο ανασχηματισμό;


Έχω τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα αυτό.Πιστεύω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πρέπει να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην Κυβέρνηση και όχι με τεχνοκρατικά.

Ποια είναι η θέσης σας αναφορικά με την επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική;


Θα ξεκινήσω από μία γενικότερη τοποθέτηση.Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι όταν οι επενδύσεις περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές που οδηγούνε σε σεβασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μάλιστα όταν αυτές οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν πάρει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των επενδύσεων να προχωρούνε δεδομένου ότι το πλέον αρμόδιο δικαστικό όργανο όπως είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εγκρίνει τις περιβαλλοντικές μελέτες που συνοδεύουν αυτές τις επενδύσεις.
Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι όλοι οι επενδυτές θα πρέπει κάθε φορά που θέλουν να κάνουν μια επένδυση που γεννά προβληματισμούς και ερωτήματα στην τοπική κοινή γνώμη,να διασφαλίζουν και την σύμφωνη κοινή,αν θέλετε,γνώμη των κατοίκων της περιοχής για τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την επένδυση αυτή,δηλαδή για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και για τα εισοδήματα που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν οι κάτοικοι της περιοχής και βεβαίως να τους παράσχουν κάθε δυνατή βεβαίωση ότι θα λάβουν όλες τις πρόνοιες για να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τέλος,κύριε Σαχινίδη μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση άμεσα;

Η Ελλάδα,όπως είπα και στην δεύτερη ερώτησή που μου κάνατε,έχει κάνει σημαντικά βήματα για να βγει από την κρίση.Παρ' όλα αυτά απομένουν αρκετά που πρέπει να κάνει.Χρειάζεται δηλαδή να προχωρήσει κυρίως το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και βεβαίως πέρα από τις προσπάθειες τις οποίες η ίδια η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει,υπάρχουν και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Σας υπενθυμίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί πως αν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει,τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές,τότε θα προχωρήσουν σε περαιτέρω απομείωση του χρέους.Το χρέος παραμένει σε επίπεδα που οι αγορές θεωρούν ότι δεν είναι εξυπηρετήσιμο. Επομένως,εμείς έχουμε μία πρόσθετη ευθύνη απέναντι στους πολίτες,οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες θυσίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα,να εξασφαλίσουμε την απομείωση του χρέους και βεβαίως να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα μας επιτρέψουν μαζί με επενδύσεις που θα προσελκύσουμε να οδηγήσουμε την χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα προωθώντας και τον μετασχηματισμό  της οικονομίας μας για να μετατραπεί σε μία οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή.


Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ''Θέμα'' της Χαλκιδικής Πολυχρόνης Κασίδης με τον Φίλιππο Σαχινίδη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more