Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΥΡΝΑ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’60 ;


Την Αγωνία και την αγανάκτηση εξέφρασαν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας στο δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η σημερινή πολιτική της υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών καταστρέψει ότι έχει φτιαχτεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα γυρίσουμε στην δεκαετία του ’60.


Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων και παρέχονται με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, υψηλού επιπέδου αναγκαίες κοινωνικοπρονοιακές  υπηρεσίες μέσω δομών, όπως Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμΕΑ, ξενώνες, εργαστήρια ΑμΕΑ, κέντρα πρόληψης,  κέντρα πληροφόρησης, περιβαλλοντικά κέντρα, αθλητικοί & πολιτιστικοί χώροι, ωδεία καθώς και πολλές δράσεις χρηματοδοτούμενες στα πλαίσια εθνικών & ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τυχόν κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και απόλυση του προσωπικού τους θα ακρωτηριάσει την Αυτοδιοίκηση, θα δυσκολέψει την καθημερινή εξυπηρέτηση του συνόλου των κατοίκων και θα αφήσει αβοήθητους μπροστά στις συνέπειες της κρίσης αυτούς ακριβώς τους πολίτες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη της κρατικής συνδρομής.

Σε καμία δε περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταργηθούν οριζόντια νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων. Ωστόσο ο Δήμος Έδεσσας δεν πρέπει να ακολουθήσει την κυβερνητική πολιτική που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών.

Ζητήθηκε από τους εργαζόμενους
  1. Η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας και όλων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών
  2. Η καταβολή των εγκεκριμένων ποσών στην επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η βιωσιμότητα και η  αναγνώριση των υπηρεσιών της καθώς και η προσφορά του συνόλου των εργαζομένων.
  3. Η  στήριξη των εργαζομένων με καταβολή των οφειλομένων δεδουλευμένων καθώς και την τακτοποίηση του πάγιου αιτήματος των πληρωμών μισθοδοσίας για πληρωμή κάθε μήνα.
Ο δήμαρχος Έδεσσας δεσμεύθηκε να καταβάλλει 2,5 μισθούς στους εργαζόμενους μέχρι το τέλος Μαΐου και δεσμεύθηκε στην στήριξη της επιχείρησης και των δομών της.

Επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαία λοιπόν η ύπαρξη και η στήριξη της λειτουργίας των δομών των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, των μοναδικών δημόσιων φορέων που βρίσκονται κοντά στους πολίτες και αναπληρώνουν το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος. Όπως επεσήμαναν οι εργαζόμενοι το καμπανάκι χτύπησε. Όταν θα ‘πέσουν’ οι δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις ποιες άλλες δημοτικές δομές έχουν σειρά επειδή δεν παράγουν λογιστικά κέρδη και δημιουργούν κοινωνικά οφέλη; Οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι θα αφεθούν στην τύχη τους;  Τα ΚΑΠΗ; Το Γηροκομείο; Οι Παιδικοί Σταθμοί; Οι Βρεφονηπιακοί; Τα κέντρα ΑμΕΑ Τι είδους τοπική κοινωνία φανταζόμαστε ως πολίτες; Η απάντηση πρέπει να δοθεί τώρα.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΗΚΕΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more