Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο διάσημος μάγειρας Τάσος Χατζηαργυρίου γράφει στο www.meapopsi.gr για το ΤΣΟΥΡΕΚΙ το ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ





Επιστροφή λοιπόν και πάλι μετά από μια μικρή ανάπαυλα. Λόγω τον Εορτών δεν έχω σκοπό να νευριάσω ή να την πω σε κάποιους. Άλλωστε πήγα στο Άγιο Όρος και γέμισα τις μπαταρίες μου. Η συνταγή που ετοίμασα και σας παρουσιάζω είναι το Τσουρέκι το ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ που ακολουθεί παρακάτω:


ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες)
  • 1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι
  • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι  κοπανισμένη μαστίχα
  • 500 γρ. κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
  • κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
  1. Σε λεκάνη χτυπήστε τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά.
  2. Στο ζεσταμένο γάλα λιώστε τη μαγιά & προσθέστε το στη λεκάνη.
  3. Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο.
  4. Προσθέστε και τα αρώματα (μαχλέπι ξύσμα, μαστίχα)
  5. Στο τέλος ρίξτε και το αλεύρι λίγο λίγο «παιδεύοντας» τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι.
  6. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και σκεπάστε με πετσέτα ή κουβέρτα.
  7. Αφήστε τη μες στο φούρνο που έχετε ανάψει στους 30 βαθμούς για δύο ώρες περίπου.
  8. Πλάστε τσουρεκάκια σε πλεξίδες.
  9. Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάστε τα και αφήστε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί για μία ώρα ακόμη
  10. Αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε.
  11. Ψήστε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς, 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

2 σχόλια:

  1. Magira afta ta nevra sou einai apo tous polous kafedes, tora pou se liges metes pou tha pas skiatho kai rixthis stin doulia kai kopsis tis atastalies tha strosis, maloses me tin mish edessa re pedi mou xalarose"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ainte mageira pragmatika tsourekia mas ta ekanes! vale kamia syntagi tis prokopis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more