Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων
(αρνιά, κατσίκια) και αυγών που αναμένεται να παρατηρηθεί κατά την Πασχαλινή
Περίοδο, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής δίνει τις
παρακάτω οδηγίες προς ενημέρωση και προστασία της υγείας των καταναλωτών:
Τι πρέπει γενικά να προσέξετε :
Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και
όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και
στην καθαριότητα του
εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.
Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές
σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας :
Σφραγίδες – επισήμανση
Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας
παραγωγής, όπως και για τα
προερχόμενα από κοινοτικές
χώρες, η σφραγίδα
καταλληλότητας έχει χρώμα
«τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα
και επιπλέον σφραγίδα του ίδιου χρώματος σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου
με το όνομα της χώρας γέννησης.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν
υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε
χρώμα καστανό, δηλαδή
την ωοειδή σφραγίδα
καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου
παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της
τρίτης χώρας.
Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια
και κύστεις.
Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το
παραδοσιακό σας κοκορέτσι
και τη μαγειρίτσα,
αυτά δεν πρέπει να
παρουσιάζουν μεταβολές του
χρωματισμού και να μην είναι
εκτεθειμένα στο περιβάλλον,
στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην
αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και
λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε
γαλακτοκομικά προϊόντα :
Τα τυριά πρέπει
να παρασκευάζονται μόνο
σε τυροκομεία που
λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ
«φρέσκα τυριά» από παραγωγούς
που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως
τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι
υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΜΗ
ΟΡΘΕΣ.
Τα τυριά
θα πρέπει να
φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και
τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία
πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
Η κοπή
των τυριών σε
φέτες θα πρέπει
να γίνεται παρουσία
του πελάτη. Ζητήστε να σας
επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αυγών :
Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι
προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού)
περιλαμβάνουν :
-
τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
-
την κατηγορία ποιότητας και βάρους
-
την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας
(28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο
επιτρεπτό χρονικό διάστημα)
Η νωπότητα και η καταλληλότητα του
αυγού διαπιστώνεται από τον
έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των
ορθών ενδείξεων στη
συσκευασία του, όπως
η ημερομηνία συσκευασίας
ή ωοσκόπησης.
Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή
της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν
έχει σχέση με την ποιότητά του.
Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με
κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο
και με δυσάρεστη οσμή.
Για την
καλή συντήρηση των
αυγών που αγοράζετε,
μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε
τα σε δροσερό χώρο.
Η νωπότητα του αυγού
διαπιστώνεται από το μέγεθος
του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο. Κατάλληλα
για διάθεση στον τελικό καταναλωτή είναι μόνο τα αυγά της κατηγορίας Α, ενώ τα
αυγά κατηγορίας Β διατίθενται αποκλειστικά στη βιομηχανία.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αλλαντικών :
Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από
μούχλα.
Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
Να διατηρούνται στο
ψυγείο, εκτός από
τα αλλαντικά αέρος, πολλά
από τα οποία όσο είναι ακέραια μπορούν
να συντηρηθούν σε
δροσερό μέρος εκτός
ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου