Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ζήτω τα παράλογα – Ζήτω η Ελλάς


«Προσληφθήκαμε με ΑΣΕΠ ως εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων πριν από οκτώ (8) χρόνια και τώρα μας πετάνε σαν στιμμένες λεμονόκουπες», λένε οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), το οποίο την τελευταία εβδομάδα φιγουράρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως πρώτο στη λίστα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους υπό κατάργηση Φορείς.


«Θα διώξουμε όλους τους επίορκους, όλους αυτούς που μπήκαν από το παράθυρο και όχι με αξιοκρατικό τρόπο, τους κοπανατζήδες, θα κλείσουμε τους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν προσφέρουν έργο», διατείνεται ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κος Αντώνης Μανιτάκης. «Θέλουμε την αφρόκρεμα» διακηρύσσει ο κύριος Τόμσεν.
Πείτε μας λοιπόν αξιότιμοι κύριοι, αξιολογητές και σταυροφόροι της διαφάνειας στο Δημόσιο Τομέα και της εργατικότητας του προσωπικού στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ποιος από τους εργαζόμενους του ΕΙΕΑΔ είναι επίορκος. Ποιος μπήκε από το παράθυρο; Σας προκαλώ. Αν η άγνοια σας οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό, σας ενημερώνω πως το ΕΙΕΑΔ απασχολεί σήμερα 64 εργαζόμενους, η πλειονότητα των οποίων έχει προσληφθεί το 2005 με αξιοκρατικές διαδικασίες από το ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι έχουν υψηλά επιστημονικά και ερευνητικά προσόντα και είναι εξειδικευμένοι στα ζητήματα της Αγοράς Εργασίας. Αξίζει να γνωρίζετε πως οι 56 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, εκ των οποίων οι 21 είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος και οι 7 κάτοχοι Διδακτορικού.
Απαντήστε μου παρακαλώ κύριε Υπουργέ, ποιος κοπανατζής υπάλληλος εργάστηκε ποτέ νύχτα, ποιος Υπάλληλος του Δημοσίου εργάστηκε σε επίσημη αργία χωρίς μάλιστα να πληρωθεί γι’ αυτή την επιπλέον εργασία; Έχω εργαστεί και νύχτα και αργίες, γιατί είχα πειστεί πως προέχει το Δημόσιο συμφέρον. Άραγε οι αξιολογητές σας είδαν την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΙΕΑΔ, όπου έχει καταγραφεί αυτή η εργασία;
Ξέρετε κύριοι αδιάφθοροι ποιος σχεδίασε και υλοποίησε τα πρώτα προγράμματα τυφλών στην Ελλάδα; Γνωρίζετε μήπως ποιος υλοποίησε πρώτος καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, τα οποία αποτέλεσαν πιλότο για τα προγράμματα που υλοποιούν σήμερα τα Ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης; Άραγε έχετε κατά νου πόσες επιχειρήσεις περιμένουν σήμερα βοήθεια από τον «άχρηστο» αυτό Οργανισμό που θέλετε να καταργήσετε; Αν δε θυμάστε, θα σας θυμίσω εγώ. Είναι  18.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-49 άτομα, 780 επιχειρήσεις που απασχολούν 20-49 άτομα και 512 κλαδικοί φορείς πανελλαδικής εμβέλειας. Τα χρήματα που δώσατε να διαχειριστούμε (εμείς οι «κοπανατζήδες») περνάνε τα 200 εκατομμύρια Ευρώ.
Ακούτε κύριοι τις κραυγές τις αγοράς; Ανοίξτε τα αυτιά σας. Η αγορά ανησυχεί. Οι επαγγελματίες και οι έμποροι φωνάζουν. Οι εκπρόσωποί τους, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ σας έστειλαν επιστολές. Ζητούν τη διατήρηση του  Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού και τη διεύρυνση του έργου του. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, εκτός από τις επιστολές που έγραψαν, συνάντησαν και τον Υπουργό Εργασίας, από τον οποίο όμως, εισέπραξαν «αδιαφορία» για το θέμα.
Θα σας πρότεινα λοιπόν ταπεινά έστω και την ύστατη αυτή ώρα να ανοίξετε τα μάτια και τα αυτιά σας λίγο παραπάνω. Η άγνοια και η αδιαφορία δεν είναι καλοί σύμβουλοι μιας χρηστής διοίκησης. Οδηγούν συχνά σε παράλογες και καταστροφικές αποφάσεις.
Δεν ξέρω αν με την επιστολή αυτή θα ξυπνήσω κάποιους που κοιμούνται ή αν θα κάνω κάποιους να θυμώσουν, αλλά είχα υποχρέωση να τη γράψω πρώτα απέναντι στον πατέρα μου, ο οποίος με μεγάλωσε και με σπούδασε με την ελπίδα να γίνω ένας χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία και έπειτα απέναντι στο παιδί μου που θα αναρωτιέται γιατί έδιωξαν τον πατέρα του από τη δουλειά.

Καλή Ανάσταση
Λευτέρης Αϋφαντής*


*Ο Λευτέρης Αϋφαντής είναι (ακόμη) εργαζόμενος στο ΕΙΕΑΔ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο και ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια με Κατάρτιση, Απασχόληση και την Αγορά Εργασίας. Είναι εκπρόσωπος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια και του Καταφυγίου του Πατέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more